Naplavna filtracija

Naplavna (DE) filtracija – IPR filtrski sistemi

Naplavno filtracijo s pomočjo diatomejske zemlje so med II. svetovno vojno za svoje potrebe pitnih vod razvile oborožene sile ZDA.

VITAAQUA_prospekt_naplavni_SLO (.pdf 9.8MB)

Kot rezultat dolgoletnih izkušenj in plod lastnega znanja na področju naplavne filtracijske tehnologije smo razvili nov popolnoma avtomatiziran sistem naplavne filtracije.

Optimizirali, poenostavili in posodobili smo naplavne filtre (za kar smo prejeli patent) tako, da smo:

  • odpravili potrebo po dvigalu
  • poenostavili konstrukcijo filtrskih elementov in način njihove pritrditve (patentiran "klik" sistem)
  • filtrsko posodo smo opremili z veliko servisno odprtino s prozornim pokrovom Φ600mm
  • skonstruirali visokotlačni sistem v sami filtrski posodi za pranje filtra
  • skonstruirali ter vgradili sistem ultratvočnega pranja filtra
  • prigradili rezervoar filtrskega sredstva, ki samodejno menja filtrsko maso v filtru

Diatomejska zemlja (diatomaceous earth – angl., Kieselgur – nem.) je filtrirno sredstvo v obliki finega prahu organskega izvora iz milijone let starih skeletov alg diatomej. Kemično je to SiO2 – kremen, ki je v vodi popolnoma nevtralen. Zaradi 90% poroznosti predstavlja diatomejska zemlja pri enormni filtrirni površini mali odpor pretoka. S souporabo aktivnega oglja ter dezinfekcijskega sredstva predstavlja najbolj sofisticiran ter ekonomsko upravičen način filtracije.

Princip delovanja

Z dodatkom aktivnega oglja v prahu se prečistijo raztopljene oksidativne substance. 1 gram aktivnega oglja v prahu ima od 600mdo 1250m2 aktivne površine (površina olimpijskega bazena)!

Skelet diatomeje, s porami velikimi 0,05 μ (je 0,00005 mm), omogoča velik filtrski potencial tega načina prečiščevanja. Filtracija s pomočjo diatomejske zemlje lahko doseže celo do 0,1 mikrona, kar omogoča odstranjevanje večine organskih nečistoč ter bakterij (več kot 97%) ter s tem bistveno zmanjša potrebo po kloru, kot dezinfekcijskem sredstvu.
Dodatna kemična sredstva kot so npr. flokulanti niso potrebna, kar samo še povečuje intaktnost vode.

Princip naplavne filtracije, kot je filtracija z diatomejsko zemljo, bazira torej na mikroporoznosti diatomov (radiolavia silica). Zato je že tanek filtrirni sloj (2-3 mm) je dovolj, da se doseže izjemno visoka stopnja čistosti. Ta način filtriranja je prevzel splošen izraz »poliranje vode«.

Uporaba

Uporablja se tam, kjer so zahteve izjemno visoke: v kemični, farmacevtski ter prehrambeni industriji – posebej v industriji piva in vina. S souporabo reverzne osmoze se naplavna filtracija uporablja tudi za pridobivanje komunalne pitne vode iz slane vode (Florida – ZDA), za odstranjevanje planktona iz jezerskih vod, kakor tudi za pripravo vod bazenskih kompleksov.

Visokotlačno pranje

Sistem IPR visokotlačnih vrtljivih šob omogoča izjemno hitro ter učinkovito pranje filtra ob neverjetno majhni porabi vode.
Vsi IPR filtrski sistemi opremljeni s to napravo porabijo maksimalno 100 litrov vode na kvadratni meter filtrske površine.

Na primer: IPR filtrskemu sistemu tipa 3550/2000/250-1100D kapacitete 2000m3/h ter filtrske površine 250m2 je potrebno samo 25m3 vode za pranje.